Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Saturday, September 18, 2010
Kek Kukus
Bahan2 :
400gm gula halus/brown sugar (saya guna b.sugar)
450gm mentega/butter
600gm tpg gandum
5 biji telur gred A
500gm buah2an campuran (mix fruit dlm kotak) - kalo x suka byk buah kurangkan buahnyer amik 350gm jer pun leh
220gm gula (utk wat gula hangus)
1 camca teh esen vanila
1 camca teh soda bicarbonate
1 camca teh cream of tartar
caranya :
1. pukul mentega n gula hingga kembang, kemudian masuk esen
vanila
2. masukn telur sebiji demi sebiji pukul sampai kembang
3. masukn buah2an campuran kacau rata
4. masukn tepung gandum yg telah diayak bersama soda
bicarbonate n cream of tartar ke dalam adunan sedikit2 smpai
habis kacau rata
5. masak gula hangus pas tu masuk dlm adunan dan kacau rata
(masukn gula hangus semasa panas jgn biar sejuk nnti keras)
6. masukn aduan ke dlm loyang 10" (besar gak tau) tutup dgn
aluminium foil pas tu kukus sampai 4 jam
panduan :
- sebelum start mengadun kek , didihkn air dlm periuk kukus dulu
- sementara nak tgu abis adun air pun dah didih.
- pas 2 masukn loyang dlm periuk kukus besarkan api untuk 1 jam pertama (utk
jadikn buah2an tu x mendap ke bawah)
- pas 1 jam kecilkan api sampai kek masak (jgn bukak penutup periuk kukus tau smpai 4
jam - tu pantang larangnyer)
- kalau nk tmbh air dlm periuk kukus air mesti air yg panas jgn
masukn air sejuk. "SELAMAT MENCUBA" :)
Labels:
Kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment