Thursday, September 30, 2010

Cucur Kembung


Bahan-bahan :

1/2 kg tepung gdum
1/2 paket mauripan
1 sudu bsar susu pekat
2 sudu besar minyak msk
2 cwn air
sikit garam




Cara-cara :


- mauripan + air.
- kesemua bahan digaul rata,
- kemudian masukkan sikit2 air yg bersama mauripan td.
- Uli mcm buat nak buat donat.
- biar 1/2 jam atau hgga naik.
- pas2 grg.
- pastikan tgn disapu myk jika x nnt tepung melekat.


Kuah :


Bahan-bahan :


‎1/2 kg daging(hiris halus)- basuh n toskan. pas2 perap dgn kicap + sos tiram
1/4 cwn kicap mnis (saya guna cap kipas udang)
1/4 cwn kicap masin
1/8 cwn sos tiram. perap 1/2 jam atau lebih.
4 biji bwg besar dihiris halus
2 sudu besar lada hitam(ditumbuk agak halus)
1/2 buku butter
1 tin susu cair,
1/2 kotak santan atau 100ml (saya guna cap ayam brand)
 

Cara-cara :

- Cairkan butter, kmdian masukkan bawang besar higga layu.
- masuk daging, lada hitam. bila dgg dah empuk masuk santan n susu cair.

- jika pekat tmbah sikit air. cubalah, tentu anak2 suke...

No comments:

Post a Comment