Udang Kara Tiga Musim - Soo Wincci
BAHAN-BAHAN:
- 1 EKOR UDANG KARA
- 3 BIJI TELUR
- 3 BIJI TELUR MASIN
- 2 KEPING FU CHUK
- 2 CENDAWAN
- 3 SUDU KECIL MAYONIS
- 1 BIJI BAWANG MERAH
- 3 HIRIS HALIA
- 1 KEPING AYAM
- 2 SUDU KECIL MENTEGA
- 1 SUDU KECIL KICAP HITAM
- 2 SUDU KECIL MINYAK BIJAN
- 5 HELAI DAUN CILI
- GARAM
CARA PENYEDIAAN:
- UNTUK SEDIAKAN UDANG KARA TELUR MASIN, PERAPKAN UDANG KARA DENGAN GARAM DAN LADA PUTIH
- PANASKAN MINYAK DENGAN TELUR MASIN DAN CAMPURKAN UDANG KARA DAN TAMBAHKAN BEBERAPA HELAI DAUN CILI
- UNTUK SEDIAKAN UDANG KARA TELUR MAYONIS, REBUS SEPIT UDANG KARA DAN TELUR
- BELAHKAN TELUR YANG TELAH DIREBUS KELUARKAN KUNING TELUR KE DALAM MANGKUK
- MASUKKAN ISI UDANG KARA DAN TAMBAH MAYONIS, GAULKAN
- SUMBAT KESEMUANYA KE ATAS TELUR PUTIH YANG TELAH DIREBUS
- UNTUK MENYEDIAKAN SUP LOBSTER CINA, REBUS AYAM UNTUK DAPATKAN SUPNYA
- GORENG BAWANG, HALIA DAN CENDAWAN KEMUDIAN CAMPUR BAHAN YANG TELAH DIGORENG KE DALAM SUP
- TAMBAH DAGING AYAM, UDANG KARA, FU CHUK,KICAP HITAM,GARAM, LADA,TELUR DAN MINYAK BIJAN KE DALAM SUP
- GAULKAN TEPUNG JAGUNG DENGAN AIR DAN TAMBAH KE DALAM SUP
No comments:
Post a Comment