Monday, May 28, 2012

Udang Kara Tiga Musim - Soo Wincci



    BAHAN-BAHAN:
  • 1 EKOR UDANG KARA
  • 3 BIJI TELUR
  • 3 BIJI TELUR MASIN
  • 2 KEPING FU CHUK
  • 2 CENDAWAN
  • 3 SUDU KECIL MAYONIS
  • 1 BIJI BAWANG MERAH
  • 3 HIRIS HALIA
  • 1 KEPING AYAM
  • 2 SUDU KECIL MENTEGA
  • 1 SUDU KECIL KICAP HITAM
  • 2 SUDU KECIL MINYAK BIJAN
  • 5 HELAI DAUN CILI
  • GARAM




    CARA PENYEDIAAN:
  • UNTUK SEDIAKAN UDANG KARA TELUR MASIN, PERAPKAN UDANG KARA DENGAN GARAM DAN LADA PUTIH
  • PANASKAN MINYAK DENGAN TELUR MASIN DAN CAMPURKAN UDANG KARA DAN TAMBAHKAN BEBERAPA HELAI DAUN CILI
  • UNTUK SEDIAKAN UDANG KARA TELUR MAYONIS, REBUS SEPIT UDANG KARA DAN TELUR
  • BELAHKAN TELUR YANG TELAH DIREBUS KELUARKAN KUNING TELUR KE DALAM MANGKUK
  • MASUKKAN ISI UDANG KARA DAN TAMBAH MAYONIS, GAULKAN
  • SUMBAT KESEMUANYA KE ATAS TELUR PUTIH YANG TELAH DIREBUS
  • UNTUK MENYEDIAKAN SUP LOBSTER CINA, REBUS AYAM UNTUK DAPATKAN SUPNYA
  • GORENG BAWANG, HALIA DAN CENDAWAN KEMUDIAN CAMPUR BAHAN YANG TELAH DIGORENG KE DALAM SUP
  • TAMBAH DAGING AYAM, UDANG KARA, FU CHUK,KICAP HITAM,GARAM, LADA,TELUR DAN MINYAK BIJAN KE DALAM SUP
  • GAULKAN TEPUNG JAGUNG DENGAN AIR DAN TAMBAH KE DALAM SUP

No comments:

Post a Comment