Udang Kara Enak Dengan Sos Cendawan - Serena Redzuawan
BAHAN-BAHAN:
- 1 EKOR UDANG KARA
- 5 BIJI BAWANG PUTIH
- ½ BIJI BAWANG BESAR
- 1 CAWAN SUSU BERKRIM
- OREGANO
- THYME
- ROSEMARY
- SERBUK LADA HITAM
- GARAM
- GULA
- MINYAK ZAITUN
- SOTONG
- KEJU
- JUS LEMON
- LADA BENGGALA
- BROKOLI
- BUNGA KOBIS
- SALAD DENGAN THOUSAND ISLAND
CARA PENYEDIAAN:
- PANGGANG SOTONG DAN UDANG KARA
- REBUS PENGEPIT UDANG KARA DAN SAYURAN HIASAN
- GAULKAN SOTONG DAN UDANG KARA DENGAN BAWANG PUTIH, LADA HITAM DAN GARAM
- UNTUK MEMBUAT SOS, MASUKKAN MINYAK ZAITUN KE DALAM KUALI, KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG PUTIH DAN BAWANG BESAR DAN TUMIS HINGGA SEDIKIT LAYU
- KEMUDIAN MASUKKAN OREGANO, THYME, ROSEMARY DAN LADA HITAM, TUMIS SEKETIKA
- MASUKKAN SUSU DENGAN API KECIL DAN MASUKKAN SEDIKIT KEJU
- AKHIR SEKALI PERAH JUS LEMON DAN TAMBAH SEDIKIT GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
No comments:
Post a Comment