Monday, May 28, 2012

Udang Kara Enak Dengan Sos Cendawan - Serena Redzuawan



    BAHAN-BAHAN:
  • 1 EKOR UDANG KARA
  • 5 BIJI BAWANG PUTIH
  • ½ BIJI BAWANG BESAR
  • 1 CAWAN SUSU BERKRIM
  • OREGANO
  • THYME
  • ROSEMARY
  • SERBUK LADA HITAM
  • GARAM
  • GULA
  • MINYAK ZAITUN
  • SOTONG
  • KEJU
  • JUS LEMON
  • LADA BENGGALA
  • BROKOLI
  • BUNGA KOBIS
  • SALAD DENGAN THOUSAND ISLAND




    CARA PENYEDIAAN:
  • PANGGANG SOTONG DAN UDANG KARA
  • REBUS PENGEPIT UDANG KARA DAN SAYURAN HIASAN
  • GAULKAN SOTONG DAN UDANG KARA DENGAN BAWANG PUTIH, LADA HITAM DAN GARAM
  • UNTUK MEMBUAT SOS, MASUKKAN MINYAK ZAITUN KE DALAM KUALI, KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG PUTIH DAN BAWANG BESAR DAN TUMIS HINGGA SEDIKIT LAYU
  • KEMUDIAN MASUKKAN OREGANO, THYME, ROSEMARY DAN LADA HITAM, TUMIS SEKETIKA
  • MASUKKAN SUSU DENGAN API KECIL DAN MASUKKAN SEDIKIT KEJU
  • AKHIR SEKALI PERAH JUS LEMON DAN TAMBAH SEDIKIT GARAM DAN GULA SECUKUP RASA


No comments:

Post a Comment