Udang Kara Masam Manis - Salamiah Hassan
BAHAN-BAHAN:
- 1 EKOR UDANG KARA
- 1 BIJI BENGGALA HIJAU
- 1 BIJI BENGGALA MERAH
- 1 BIJI BENGGALA KUNING
- 5 ULAS BAWANG PUTIH
- 4 BIJI CILI PADI
- 1 INCI HALIA MUDA
- ½ SUDU BESAR LADA HITAM
- 3 SUDU BESAR TOMATO PURI
- 2 BIJI TOMATO SEGAR
- BEBERAPA BIJI TOMATO CERI
- GARAM
- GULA
CARA PENYEDIAAN:
- HIRIS SEMUA BAHAN DAN TUMBUK LADA HITAM
- TUMIS BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA DAN LADA HITAM HINGGA NAIK BAU
- MASUKKAN SECAWAN AIR, TOMATO DAN SEMUA LADA BENGGALA
- KEMUDIAN MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
- MASUKKAN UDANG KARA YANG TELAH DIREBUS TADI
- HIAS DAN SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN
No comments:
Post a Comment