Monday, May 28, 2012

Udang Kara Masam Manis - Salamiah Hassan



    BAHAN-BAHAN:
  • 1 EKOR UDANG KARA
  • 1 BIJI BENGGALA HIJAU
  • 1 BIJI BENGGALA MERAH
  • 1 BIJI BENGGALA KUNING
  • 5 ULAS BAWANG PUTIH
  • 4 BIJI CILI PADI
  • 1 INCI HALIA MUDA
  • ½ SUDU BESAR LADA HITAM
  • 3 SUDU BESAR TOMATO PURI
  • 2 BIJI TOMATO SEGAR
  • BEBERAPA BIJI TOMATO CERI
  • GARAM
  • GULA




    CARA PENYEDIAAN:
  • HIRIS SEMUA BAHAN DAN TUMBUK LADA HITAM
  • TUMIS BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA DAN LADA HITAM HINGGA NAIK BAU
  • MASUKKAN SECAWAN AIR, TOMATO DAN SEMUA LADA BENGGALA
  • KEMUDIAN MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
  • MASUKKAN UDANG KARA YANG TELAH DIREBUS TADI
  • HIAS DAN SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN


No comments:

Post a Comment