Monday, May 28, 2012

Udang Kara Jingga - Raja Azmi



    BAHAN-BAHAN:
  • 1 EKOR UDANG KARA
  • 1 SUDU TEH JINTAN MANIS
  • 1 SUDU TEH KETUMBAR
  • 1 SUDU BESAR JINTAN PUTIH
  • 8 BIJI CILI MERAH
  • 1 KETUL KECIL KUNYIT HIDUP
  • 4 BIJI BAWANG MERAH
  • 7 BIJI BAWANG PUTIH
  • 1 HIRIS HALIA
  • 2 RANTING DAUN KARI
  • 4 BIJI UBI KENTANG
  • 1 CAWAN KECIL SANTAN PEKAT
  • 4 SUDU BESAR MENTEGA
  • 4 SUDU BESAR MINYAK MASAK
  • ½ BIJI LIMAU
  • GARAM
  • GULA




    CARA PENYEDIAAN:
  • REBUS UDANG KARA UNTUK 10 HINGGA 15 MINIT DAN REBUS UBI KENTANG
  • POTONG NIPIS SEBIJI UBI KENTANG DAN DIGORENG DENGAN 2 SUDU MENTEGA
  • TUMBUK KUNYIT, BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, CILI MERAH DAN SEMUA JINTAN
  • MASUKKAN 4 SUDU MINYAK MASAK DAN TUMIS BAHAN YANG TELAH DITUMBUK
  • SETELAH NAIK MINYAK, MASUKKAN SANTAN, GULA DAN GARAM SECUKUP RASA
  • KEMUDIAN PERAH LIMAU UNTUK MENAMBAHKAN RASA
  • AKHIR SEKALI MASUKKAN HIRISAN HALIA
  • 2 BIJI UBI KENTANG YANG DIREBUS DILENYEK BERSAMA MENTEGA
  • DAUN KARI DIGORENG DENGAN SEBIJI KENTANG YANG DIPOTONG NIPIS UNTUK HIASAN SERTA UNTUK MENAIKKAN BAU MASAKAN MELAYU.


No comments:

Post a Comment