Udang Kara Jingga - Raja Azmi
BAHAN-BAHAN:
- 1 EKOR UDANG KARA
- 1 SUDU TEH JINTAN MANIS
- 1 SUDU TEH KETUMBAR
- 1 SUDU BESAR JINTAN PUTIH
- 8 BIJI CILI MERAH
- 1 KETUL KECIL KUNYIT HIDUP
- 4 BIJI BAWANG MERAH
- 7 BIJI BAWANG PUTIH
- 1 HIRIS HALIA
- 2 RANTING DAUN KARI
- 4 BIJI UBI KENTANG
- 1 CAWAN KECIL SANTAN PEKAT
- 4 SUDU BESAR MENTEGA
- 4 SUDU BESAR MINYAK MASAK
- ½ BIJI LIMAU
- GARAM
- GULA
CARA PENYEDIAAN:
- REBUS UDANG KARA UNTUK 10 HINGGA 15 MINIT DAN REBUS UBI KENTANG
- POTONG NIPIS SEBIJI UBI KENTANG DAN DIGORENG DENGAN 2 SUDU MENTEGA
- TUMBUK KUNYIT, BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, CILI MERAH DAN SEMUA JINTAN
- MASUKKAN 4 SUDU MINYAK MASAK DAN TUMIS BAHAN YANG TELAH DITUMBUK
- SETELAH NAIK MINYAK, MASUKKAN SANTAN, GULA DAN GARAM SECUKUP RASA
- KEMUDIAN PERAH LIMAU UNTUK MENAMBAHKAN RASA
- AKHIR SEKALI MASUKKAN HIRISAN HALIA
- 2 BIJI UBI KENTANG YANG DIREBUS DILENYEK BERSAMA MENTEGA
- DAUN KARI DIGORENG DENGAN SEBIJI KENTANG YANG DIPOTONG NIPIS UNTUK HIASAN SERTA UNTUK MENAIKKAN BAU MASAKAN MELAYU.
No comments:
Post a Comment