Sambal Tumis Udang Kara Cik Cik Kaboom KLCC - Azwan Ali
BAHAN-BAHAN:
- 1 EKOR UDANG KARA
- 5 BIJI BAWANG BESAR (DIHIRIS)
- 5 HELAI DAUN LIMAU PURUT (DIHIRIS)
- 5 BATANG SERAI (DITUMBUK)
- 3 SUDU BESAR CILI SERBUK BABAS
- 2 KOTAK SANTAN
- 3 HIRISAN LIMAU
- 3 HELAI DAUN KUNYIT (DIHIRIS)
- 3 BATANG NENAS (DIPOTONG DADU)
- 3 SUDU MINYAK
- 1 SUDU BESAR GARAM
- 1 CAWAN AIR
CARA PENYEDIAAN:
- REBUS UDANG KARA DENGAN AIR DAN SESUDU GARAM UNTUK 30 MINIT
- TUMIS BAWANG BESAR DAN SERAI UNTUK 3 MINIT DI DALAM KUALI
- MASUKKAN GARAM DAN AIR
- MASUKKAN SERBUK CILI DAN SANTAN
- DIDIHKAN UNTUK 15MINIT DAN MASUKKAN DAUN KUNYIT, DAUN LIMAU PURUT DAN LIMAU
- MASUKKAN NENAS DAN DIDIHKAN UNTUK 15 MINIT
- UDANG KARA YANG TELAH DIREBUS, DIPOTONG BERSIH DAN DIGAUL DENGAN BAHAN YANG DITUMIS
No comments:
Post a Comment