Monday, May 28, 2012

Sambal Tumis Udang Kara Cik Cik Kaboom KLCC - Azwan Ali





    BAHAN-BAHAN:
  • 1 EKOR UDANG KARA
  • 5 BIJI BAWANG BESAR (DIHIRIS)
  • 5 HELAI DAUN LIMAU PURUT (DIHIRIS)
  • 5 BATANG SERAI (DITUMBUK)
  • 3 SUDU BESAR CILI SERBUK BABAS
  • 2 KOTAK SANTAN
  • 3 HIRISAN LIMAU
  • 3 HELAI DAUN KUNYIT (DIHIRIS)
  • 3 BATANG NENAS (DIPOTONG DADU)
  • 3 SUDU MINYAK
  • 1 SUDU BESAR GARAM
  • 1 CAWAN AIR




    CARA PENYEDIAAN:
  • REBUS UDANG KARA DENGAN AIR DAN SESUDU GARAM UNTUK 30 MINIT
  • TUMIS BAWANG BESAR DAN SERAI UNTUK 3 MINIT DI DALAM KUALI
  • MASUKKAN GARAM DAN AIR
  • MASUKKAN SERBUK CILI DAN SANTAN
  • DIDIHKAN UNTUK 15MINIT DAN MASUKKAN DAUN KUNYIT, DAUN LIMAU PURUT DAN LIMAU
  • MASUKKAN NENAS DAN DIDIHKAN UNTUK 15 MINIT
  • UDANG KARA YANG TELAH DIREBUS, DIPOTONG BERSIH DAN DIGAUL DENGAN BAHAN YANG DITUMIS

No comments:

Post a Comment