Udang Kara Panggang Aglio Oglio Ala Thai - Juliza Adzlizan
BAHAN-BAHAN:
- 1 EKOR UDANG KARA
- MENTEGA
- 3 ULAS BAWANG PUTIH
- LENGKUAS
- DAUN KARI
- 3 BATANG SERAI
- GARAM
- MINYAK
- SPAGETI
- BROKOLI (DIREBUS DENGAN AIR GARAM)
CARA PENYEDIAAN:
- PANGGANG ATAU BAKAR UDANG KARA DENGAN MENTEGA
- REBUS SPAGETI SELAMA 7-10 MINIT
- KISAR CILI MERAH DAN TOSKAN AIRNYA
- TUMBUK BAWANG PUTIH DAN LENGKUAS KEMUDIAN TITIK SERAI
- TUMIS BAHAN TUMBUK SAMPAI NAIK BAU TERMASUK SERAI
- MASUKKAN CILI MERAH YANG TELAH DIKISAR KEMUDIAN MASUKKAN PURI, LIMAU NIPIS DAN HIRISAN LIMAU PURUT
- SETELAH UDANG KARA SUDAH MASAK DARI KETUHAR, HIDANGKAN
- MASUKKAN SETENGAH DARI PES CILI YANG SUDAH MASAK DAN GAUL BERSAMA PASTA DAN SELEBIHNYA DILETAKKAN DI ATAS UDANG KARA
- BROKOLI YANG SUDAH DIREBUS DITAMBAH MENTEGA
No comments:
Post a Comment