Monday, May 28, 2012

Udang Kara Panggang Aglio Oglio Ala Thai - Juliza Adzlizan



    BAHAN-BAHAN:
  • 1 EKOR UDANG KARA
  • MENTEGA
  • 3 ULAS BAWANG PUTIH
  • LENGKUAS
  • DAUN KARI
  • 3 BATANG SERAI
  • GARAM
  • MINYAK
  • SPAGETI
  • BROKOLI (DIREBUS DENGAN AIR GARAM)




    CARA PENYEDIAAN:
  • PANGGANG ATAU BAKAR UDANG KARA DENGAN MENTEGA
  • REBUS SPAGETI SELAMA 7-10 MINIT
  • KISAR CILI MERAH DAN TOSKAN AIRNYA
  • TUMBUK BAWANG PUTIH DAN LENGKUAS KEMUDIAN TITIK SERAI
  • TUMIS BAHAN TUMBUK SAMPAI NAIK BAU TERMASUK SERAI
  • MASUKKAN CILI MERAH YANG TELAH DIKISAR KEMUDIAN MASUKKAN PURI, LIMAU NIPIS DAN HIRISAN LIMAU PURUT
  • SETELAH UDANG KARA SUDAH MASAK DARI KETUHAR, HIDANGKAN
  • MASUKKAN SETENGAH DARI PES CILI YANG SUDAH MASAK DAN GAUL BERSAMA PASTA DAN SELEBIHNYA DILETAKKAN DI ATAS UDANG KARA
  • BROKOLI YANG SUDAH DIREBUS DITAMBAH MENTEGA


No comments:

Post a Comment