Monday, March 21, 2011

Siakap tiga rasa


Bahan:-

seekor ikan siakap- dibersihakn dan dibelah butterfly ( jika suka)
di lumur dengan sebuk kunyit + garam dan digoreng.

untuk wat sambalnya:

Cili kering - dikisar
2 bji bawang besar - 1 dikisar , dan satu lagi dipotong bulat
3 ulas bawang putih + halia - dikisar
1 batang serai (ketuk)
1/2 biji timun- di potong dadu ( boleh tambah klu nak banyak)
1 biji lobak merah ( coret)- juga di potong dadu
1 tin kiub nanas dalam tin - klu yg besar 1/2 saja @ agak2 lah berapa banyak nak
air asam jawa secukupnya
sos cili + garam+ gula secukupnya
tepung gandum - guna jika takut ikan melekat ketika megoreng
minyak utk mengoreng

caranya:-

- golekkan ikan siakap dengan tepung gandum ( jika takut ikan melekat kat kuali & letak ckit t/gandum tepi kuali ) dan goreg hingga garing.
- setelah di goreng toskan dan ketepikan.
- tinggalka sikit minyak dalam kuali , tumislah bahan kisar dan serai hingga naik bau dan masukkan bawang besar yg dipotong bulat, kacau hingga bawang agak layu sedikit.
- kemudian masukan air asam jawa+ sos cili+ kiub nanas + lobak merah + timun +garam + gula dan rasa secukupnya.
setelah siap sambalnya boleh lah dicurahkan ke atas ikan yg telah digoreng tadi.
- Dah siap ... Ikan siakap sweet sour ....hidangkan dengan nasi putih .

Selamt Mencuba.

No comments:

Post a Comment