Monday, March 21, 2011

Roti Naik


Bahan A

yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar

***satukan bahan A dan biarkan yis n


Bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair


Bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula


Bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum


Cara-caranya

1 - Mula-mula buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - Masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - Campur bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Sapukan permukaan roti dengan telur + susu cair/susu segar (kacau
sebati)..Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan drp oven dan sapu marjerin diatas roti

- boleh juga di kukus selama 10 minit dengan api perlahan dan menjadi pau
yang sangat lembut.
- saya menambah adunan dengan 1 sudu minyak sayuran dan pelembut roti.

No comments:

Post a Comment