Monday, March 21, 2011

Air Asam Mempelam Muda


Bahan A

1 sudu makan asam jawa
2 biji cili merah
5 biji cili api
1/2 cwn air suam
1 biji mempelam muda - di racik
1 inc belacan
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam

Bahan B

1 biji mempelam - diracik halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
3 biji cili hijau - diracik halus
2 biji cili merah - diracik halus
5 biji limau kasturi
2 sudu makan budu - jika suka
 "DO IT YOURSELF"

Cara-cara :

Gaulkan asam jawa dan air kemudian tapiskan.
Masukkan semua bahan A ke dlm pengisar dan kisar kasar
Limau dibelah 2 dan dibuang biji, perahkan dlm air asam.
Gaulkan bahan yg dikisar dgn bahan B.
Hidangkan dengan ikan bakar. Bila nak makan boleh juga perahkan limau pada ikan.

No comments:

Post a Comment