Monday, March 21, 2011

Agar-agar Gula Hangus Bersantan


bahan-bahan :

11/2 pkt agar2 strip/bertali
air.. x tau sukatan sebenar sbb asalnya rebus dgn 2ltr tp ada tambahan lg
air gula hangus yg pekat..rasa2nya dlm 1/2 cwn.
(yg ni baki yg saya buat utk kek kukus srwk..alhamdulillah dah lbh sebulan dlm simpanan, ttp elok lg)
2 bj telur A dipukul pakai whisk tangan sekjap
santan..pun x ingat sukat.. anak beli 1kg santan pekat terus curah je (rasa2nya dkt separuh gak) ke dlm mangkuk telur tanpa sukat, kat sini pun saya tambah sdikit air
1 kpg menisan asli
gula secukup rasa
3 helai daun pandan
air ditambah lg tanpa sukatan sbb tambah sikit2 bila tengok agar2 pekat sgt

cara-cara :

masak agar2 dgn air sampai hancur, tambah semua jenis manisan & daun pandan, tapis.
masak balik agar2.
santan dicampur ke dlm telur yg dipukul dahulu, kacau sebati. kecilkan api,
masukkan santan+telur sambil dikacau selalu sampai mendidih. rasakan manis secukup rasa.. puas hati boleh tutup api. siap & boleh tuang dlm acuan yg diingini. sejukkan.
agar2 ni sedap dimakan sejuk.

No comments:

Post a Comment