Wednesday, November 17, 2010

Ikan Senangin Masak Thai


Bahan-bahan untuk perap ikan :

4 ekor ikan Senangin
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 ½ inci halia - ditumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam halus
Sedikit tepung jagung

Bahan-bahan lain :

1 ½ inci halia -ditumbuk halus
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
½ botol sos cili Thai
1 biji buah tomato (dipotong 8)
1 biji bawang besar
1 biji cili hidup merah
1 biji cili hidup hijau
Sedikit Minyak Masak
Sedikit air

Cara membuat :
  1. Ikan senangin dibersihkan.
  2. Bawang putih dan halia yang ditumbuk diperap bersama serbuk kunyit . Biarkan selama setengah jam.
  3. Gaulkan ikan yang diperap dengan tepung jagung. Goreng ikan dalam minyak penuh hingga garing.
  4. Tumbuk bawang putih dan halia bersama untuk ditumis.
  5. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali lain. Tumis bawang putih dan halia bersama hingga garing & naik bau.
  6. Masukkan sos cili Thai. Masak hingga mendidih. Masukkan sedikit air.
  7. Kemudian masukan buah tomato, cili hidup (merah) dan bawang besar.
  8. Dalam pinggan untuk hidang, susun ikan, dan tuang kuah sos ke atas ikan. Taburkan cili hijau untuk nampak lebih menarik.
  9. Siap untuk dihidang...

No comments:

Post a Comment