Wednesday, November 17, 2010

Ayam Masak Madu


Bahan-bahan :

5 ketul Isi ayam (potong kecik)
2 sudu besar madu
1 biji bawang besar – dihiris halus
5 sudu makan cili kisar (kalu nak pedas, boleh masukkan lebih)
1 biji cili merah & hijau
300-350 ml air
Minyak masak
Garam secukup rasa

Cara membuat:
  1. Ayam dibersihkan dan toskan. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng ayam hingga setengah masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak masak -lbih kurang 3 sudu besar (boleh guna minyak yg goreng ayam tu).
  3. Tumiskan bawang besar. Setelah naik bau, masukkan cili kisar
  4. Apabila garing, masukkan sedikit air
  5. Kemudian masukkan ayam (yang dh goreng tadi tu) dan masak hingga empuk
  6. Masukkan madu, sedikit garam dan dikacau rata.
  7. Tutup api, angkat dan hidang. Letak cili merah & hijau sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment