Saturday, June 18, 2011

JAPANESE COTTON CHEESE CAKE WITH TOPPING



Bahan-bahan :
Gula Halus (140 gm)
Putih Telur (6 biji)
Cream of Tartar (1 tsp )
Mentega (50 gm)
Krim Keju (250 gm)...cheese cream
Kuning Telur (6 biji)
Susu Segar (100 ml)
Jus Lemon (1 sudu besar)..tk letak sbb kkzu suke rase ori cheese..
Tepung Kek (60 gm)
Tepung Jagung (20 gm)

Directions:

1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler). Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati. Tambahkan kuning telur dan jus lemon.

2. Pukul putih telur dengan gula halus dan cream of tartar sehingga kembang.Hingge jadik MERINGUE.

3. Campurkan 1 dan 2.Gune kaedah kaup balik aje.

4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung @ sapu gris @ sapu minyak dan lapik dengan kertas.

5. bakar kaedah (steam bake) pada suhu 160'C selama 1 jam 10 minit.

TOPPING...
non dairy whipping cream 300 ml (putar di tempat yang sejuk )...putar hingge kental...lepe (sapu ) aje pde kek..

**dalam gambar loyang size 9 sbb nak boh topping...
kalo nak makan gitu aje..sesuai loyang 7 @ 8.

No comments:

Post a Comment