- 5kg Beras Basmathi
 - 2 biji Bawang Merah Besar (dimayang)
 - 1 labu Bawang Putih (dimayang)
 - 1 biji Halia (dimayang)
 - 2 batang Serai (dititik)
 - 2 batang Kulit Kayu Manis
 - 5 biji Buah Pelaga (dititik)
 - 1 tin Minyak Sapi
 - 160ml Susu Sejat
 - Secukup rasa Garam dan Lada Hitam
 - 5 helai Daun Pandan
 - Rempah 2 sekawan
 
Cara-cara :
- Basuh beras terlebih dahulu sebanyak 3 kali, kemudian rendam untuk seketika.
 - Sementara menunggu beras tapi kembang, sediakan bahan tumisan.
 - Panaskan periuk bagi mencairkan minyak sapi untuk menumis bawang besar merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga agak keperangan.
 - Kemudian masukkan 2 sekawan dan juga serai. Tumis sehingga naik bau.
 - Tapiskan beras yang direndam tadi dan masukkan air panas hingga menutupi beras.
 - Biarkan sehingga air tadi mendidih, masukkan daun pandan yang telah disimpul.
 - Apabila air telah hampir kering, masukkan susu sejat dan bahan perasa.
 - Kecilkan api dan biarkan sehingga nasi dah cukup masak.
 - Angkat dan hidangkan semasa masih panas.
 
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Wahidan, Ary Malik, Ezani

No comments:
Post a Comment