Itik Di Rimba Hutan - Terrence
Bahan-bahan :
- Daging itik
 
- Bawang putih
 
- Bawang kuning
 
- Celery
 
- Chives
 
- Apple plum sauce
 
- Speghatti
 
- Daun salad (hijau)
 
- Daun salad (ungu)
 
- Kacang pea
 
- Fresh herbs
 
Cara-cara :
- Potong itik bahagian dada sahaja dan bersihkan. Alihkan tulang dada, ambil isi sahaja.
 
- Keringkan dengan dry napkins dan gaul dengan garam.
 
- Panaskan kuali (pan) dan tumis bawang kuning, bawang putih, celery  hingga naik minyak dan masukkan lemak itik (kulit) hingga keluar wangi  minyak. Ketepikan untuk dimasakkan dengan speghatti.
 
- Rebus speghatti.
 
- Dengan pan yang panas, baker atas pan 3 min untuk setiap belah itik  dan masukkan ke dalam ketuhar dengan suhu 150 darjah celcius selama 10  minit.
 
- Cuci daun salad dan susun atas piring, susun kacang pea di tepi, tuangkan sos bawang putih di atas daun salad.
 
- Panaskan kuali, tuangkan minyak itik yang telah ditumis dan gaulkan speghatti dan minyak itik hingga panas.
 
- Susun atas piring dan itik sedia di potong dan dihidangkan ke atas speghatti.
 
- Masak sauce apple plum dan masukkan  ½ sudu gula dan biar sampai  mendidih dan pekat. Hidang terus atas itik yang telah dipotong tadi.
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment