Monday, November 14, 2011

Itik Bermadu - Azizah


Bahan-bahan :
  • Lobak merah
  • Saderi
  • Bawang Holland
  • Leek
  • Kubis bunga
  • 4 helai daun salai
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil gula
  • Serbuk Thyme
  • Itik (bahagian dada)
  • 2 sudu besar minyak
Cara-cara :
  • Potong bawang, saderi, lobak merah dan leek. Rebus.
  • Ambil itik bahagian dada dan letakkan di dalam rebusan.
  • Keluarkan itik dari rebusan kemudian perap dengan madu, garam dan thyme.
  • Bakar selama 10 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
  • Potong salad sehingga halus.
  • Gaulkan madu, garam, minyak dan lada sulah sehingga sebati.
  • Letakkan salad atas pinggan dan curahkan sos madu tadi.
  • Potong itik yang dah masak tadi dan letak di atas salad itu.

No comments:

Post a Comment