Itik Bermadu - Azizah
Bahan-bahan :
- Lobak merah
- Saderi
- Bawang Holland
- Leek
- Kubis bunga
- 4 helai daun salai
- 2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil gula
- Serbuk Thyme
- Itik (bahagian dada)
- 2 sudu besar minyak
Cara-cara :
- Potong bawang, saderi, lobak merah dan leek. Rebus.
- Ambil itik bahagian dada dan letakkan di dalam rebusan.
- Keluarkan itik dari rebusan kemudian perap dengan madu, garam dan thyme.
- Bakar selama 10 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
- Potong salad sehingga halus.
- Gaulkan madu, garam, minyak dan lada sulah sehingga sebati.
- Letakkan salad atas pinggan dan curahkan sos madu tadi.
- Potong itik yang dah masak tadi dan letak di atas salad itu.
No comments:
Post a Comment