Tuesday, November 15, 2011

Bungkusan Hatiku - Mastura


Bahan-bahan :
  • Badam (dicincang halus dan digoreng)
  • Bawang Putih (dihiris kasar)
  • Stok ayam
  • Udang (diambil kepala dan sedikit isi untuk stok)
  • Daun Sayur Kailan (dihiris halus) – digoreng dengan sedikit garam.
  • Ayam (dipotong kecil)
  • Lobak (dipotong dadu)
  • Garam
  • Putih telur (dibuat telur dadar)
  • Cendawan (dihiris halus)
  • ‘Chives’ (dihiris halus)
Cara-cara :
  • Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan kemudian masukkan kepala udang dan isinya dan tumis sehingga tukar warna.
  • Kemudian masukkan air dan renihkan dengan api yang perlahan. Masukkan juga stok ayam dan garam.
  • Tumiskan bawang putih dan masukkan ayam selama 1-2 minit. Kemudian masukkan sedikit udang yang dicincang, lobak dan cendawan.
  • Tunggu sehingga masak dan masukkan sedikit garam serta sedikit ‘chives’. Biarkan sejuk sebentar dan taburkan badam yang telah digoreng.
  • Ambil putih telur, dan masakkan ia di dalam ‘non-stick pan'.

No comments:

Post a Comment