Monday, November 14, 2011

Bubur Cha Cha Malba - Mastura


Bahan-bahan Daging (Diperap) :
  • 3 keping daging sederhana saiz
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada sulah
  • Sedikit caper
Bahan-bahan Sos Mentega Caper (Dicincang Halus) :
  • 2 sudu teh caper
  • 2 sudu besar mentega
  • Lada benggala merah
  • Lada benggala kuning
  • Sedikit lada sulah
  • 1 sudu teh gula
  • 1 sudu besar jam strawberry
Bahan-bahan Sos Strawberry :
  • 5 sudu besar jam strawberry
  • 2 sudu besar gula perang
  • 1 sudu teh pewarna merah
  • 3 sudu besar air
Bahan-bahan Sos Coklat :
  • 3 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar air
  • 4 sudu besar susu segar
  • 2 sudu teh gula perang
  • 1 sudu teh jam strawberry
Cara-cara Memasak Daging :
  • Perapkan Daging bersama bahan-bahan perapan selama 20 minit.
  • Kemudian, daging dimasak atas pan yang panas kedua belah sehingga perang (sear)
  • Selesai, letak ke tepi. (sisa minyak daging simpan untuk sos mentega caper)
Cara-cara Memasak Sos Mentega Caper :
  • Tumiskan caper, lada benggala merah dan kuning di dalam minyak lehihan daging.
  • Kemudian masukkan lada sulah , gula dan jam strawberry.
  • Tutupkan api dan masukkan mentega sehingga ianya sebati.
Cara-cara Memasak Sos Strawberry :
  • Panaskan kesemua bahan di atas api yang sederhana sehingga hamper mendidih.
  • Kemudian, sejukkan dan letak ke tepi.
Cara-cara Memasak Sos Coklat :
  • Panaskan mentega di atas api yang rendah (Jangan biar ianya “clarify”).
  • Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan biar semua sebati. Selesai dan letak ke tepi.

No comments:

Post a Comment