Bahan-bahan Daging (Diperap) :
- 3 keping daging sederhana saiz
- Sedikit garam
- Sedikit lada sulah
- Sedikit caper
Bahan-bahan Sos Mentega Caper (Dicincang Halus) :
- 2 sudu teh caper
- 2 sudu besar mentega
- Lada benggala merah
- Lada benggala kuning
- Sedikit lada sulah
- 1 sudu teh gula
- 1 sudu besar jam strawberry
Bahan-bahan Sos Strawberry :
- 5 sudu besar jam strawberry
- 2 sudu besar gula perang
- 1 sudu teh pewarna merah
- 3 sudu besar air
Bahan-bahan Sos Coklat :
- 3 sudu besar mentega
- 2 sudu besar serbuk koko
- 2 sudu besar air
- 4 sudu besar susu segar
- 2 sudu teh gula perang
- 1 sudu teh jam strawberry
Cara-cara Memasak Daging :
- Perapkan Daging bersama bahan-bahan perapan selama 20 minit.
- Kemudian, daging dimasak atas pan yang panas kedua belah sehingga perang (sear)
- Selesai, letak ke tepi. (sisa minyak daging simpan untuk sos mentega caper)
Cara-cara Memasak Sos Mentega Caper :
- Tumiskan caper, lada benggala merah dan kuning di dalam minyak lehihan daging.
- Kemudian masukkan lada sulah , gula dan jam strawberry.
- Tutupkan api dan masukkan mentega sehingga ianya sebati.
Cara-cara Memasak Sos Strawberry :
- Panaskan kesemua bahan di atas api yang sederhana sehingga hamper mendidih.
- Kemudian, sejukkan dan letak ke tepi.
Cara-cara Memasak Sos Coklat :
- Panaskan mentega di atas api yang rendah (Jangan biar ianya “clarify”).
- Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan biar semua sebati. Selesai dan letak ke tepi.
No comments:
Post a Comment